Vaunuhullu.fi – yhteistyö

Homekoirat on koulutettu etsimään talon rakenteista mikrobiperäistä hajua. Homekoiria ei rohkaista ilmaisemaan irtaimistoa, koska niiden työ on tutkia rakenteita. Mutta kun kuulin Vaunuhullun ideasta myydä käytettyjä, tarkastettuja ja puhtaita lastenvaunuja, innostuin ajatuksesta ja päätin kokeilla onnistuisiko homekoiran uudelleenkouluttaminen tällaiseen työhön. Vaunujahan säilytetään usein ulkorakennuksissa joten on täysin mahdollista että mikrobit alkavat kasvaa myös vaunumateriaaleissa, varsinkin jos niissä on otollista kasvualustaa.

Pata on toiminut homekoirana muutaman vuoden. Aloitimme uudelleenkoulutuksen hakemalla selkeästi homeisia vaunumateriaaleja jotka sitten tutustutin Patalle ns. hajuerotteluradalla.

HomeVahti.fi | Homekoira Pata | Vaunuhullu.fi
Homekoira Pata hajuerotteluradalla

Tässä ei ollut mitään ongelmaa, haju oli koiralle heti tuttu ja se ilmaisi ne virheettömästi. Seuraavaksi siirryimme vaunujen ilmaisuun. Tämä oli selkeästi paljon vaikeampi vaihe. Vaikka Pata selvästi elein ja ilmein osoitti että vaunut haisevat, ilmaisua se ei kuitenkaan tehnyt. Se oli tehnyt tarkastuksia aina rakennuksissa ilmaisten rakenteissa olevaa mikrobihajua, joten sille oli vaikeaa ilmaista esineitä. Kun toin viereen puhtaita vaunuja tutkittavaksi, se ymmärsi ilmaista rivistöstä Haisut (nimi jonka annoin homevaunuille).

HomeVahti.fi | Homekoira Pata | Vaunuhullu.fi
Homerkoira Pata – lastenvaunut tutkittavana

Lukuisien toistojen jälkeen siirryimme tekemään harjoitukset omalta pihalta Vaunuhullun pihalle, jossa sitten tarkastukset jatkossa aina suoritetaan. Muutaman kerran jälkeen Pata tiesi jo pihalle tullessamme mitä ollaan tultu tekemään ja haukkui innostuksesta.

Pata tutkii vaunut innokkaasti ja ilmaisee jos vaunuista löytyy mikrobihajuja, puhtaat vaunut ei sitä kiinnosta.

HomeVahti jatkaa perinteistä homekoiratoimintaa mutta nyt lisänä uudelleenkoulutetun Patan kanssa tutkimme myös Vaunuhullun vaunuja.